Ensiksi selostus uudesta jutusta ja eilisen treenistä:

Eli siis olen nyt aloittanut Gitan kanssa jälkiesineiden ilmaisun harjoittelun. Tavoitteena on työstää esineiden ilmaisu mahdollisimman pitkälle ennen varsinaisen jäljestyskauden alkua. Koska naksutinkoulutus on kontaktialustan ja noutokapulan pidon kanssa tuottanut varsin hyvää tulosta (itseasiassa parasta tähän mennessä), en epäillyt ottaa samaa koulutusmetodia käyttöön myös jälkiesineiden ilmaisun opetuksessa. Gitta ei välttämättä ole aina kovin kiinnostunut erilaisista esineistä, joten päätin pelata varman päälle ja ottaa ensimmäiseksi esineeksi vanhan lapaseni, josta tiesin Gitan varmasti kiinnostuvan. Myöhemmin kun koira jo osaa ilmaisun varmasti, otan mukaan myös muita esineitä sekä tietysti itse jälkikeppejä.
  Ensimmäinen harjoitus oli eilen. Tein sen tarkoituksella pian koirien ruokailun jälkeen, jotta Gitta keskittyisi paremmin itse asiaan eikä makupalan kyttäämiseen. Intoa kyllä riitti, vaikka maha oli täynnä - etenkin näin toipilasaikaan. Vein Gitan toiseen huoneeseen paikalla makuuseen (hyvä paikalla olo treeni samalla) ja kävin laittamassa lapasen eteisen maton reunan alle niin, että koira ei pysty sitä suorilta käsin näkemään, vaan joutuu alusta alkaen käyttämään nenäänsä. Kävin hakemassa Gitan ja käveli koiran kanssa hissukseen ympäri eteistä. Palkkasin vaiheittain 1) lattian suuntaan katsomisesta 2) maton haistamisesta 3) pidemmästä haistelusta 4) lapasen löytymisestä 5) nenän painamisesta lapaseen ja lopulta Gitta meni "leikkiasentoon" ja piti samalla nenän kiinni lapasessa. Harjoitus sujui naksun kanssa todella nopeasti ja Gitta tajusi heti kaiken toiminnan liittyvän a) nenän käyttöön ja b) lapasen löytymiseen. Lopuksi vielä leikimme lapasella.

Tänään: aloitin harjoituksen samalla tavalla ja vahvistin muutaman kerran pelkästä lapasen löytämisestä (tällä kertaa olohuoneessa toisen maton alla ja tuulikaapissa kenkien välissä) sekä lapasen haistelemisesta. Edistystä tapahtui sen verran, että G ymmärsi jo muutaman kerran painaa myös takamuksensa maahan leikkiasennosta eli meni kokonaan maahan. Vieläpä niin, että lapanen jäi etujalkojen väliin. Muutaman kerran Gitta yritti tarjota pelkkää maahan menoa huomioimatta lapasta lainkaan, joten vahvistin vielä lapasen haistelua myös maassa ollessa.

Oikein hienosti on tähän asti siis sujunut. Uskomatonta miten tuloksellista naksuttimen käyttö Gitan kohdalla onkaan! Vielä pari kuukautta sitten olisin nauranut todella räkäisesti, jos joku olisi sanonut, että saan Gitan tajuamaan tämän jutun parissa päivässä...

Seuraavan harjoituksen muistilista:
- ensin haistelu, sitten maahan meno
- haistelua vahvistetaan edelleen riittävän paljon
- ei liikaa toistoja