Pidin lupaukseni ja menin eilen iltapäivällä ottamaan Gitan kanssa vähän tokoa oman pihan parkkikselle. Tarkoituksena oli palauttaa mieleen liikkestä seisomista ja luoksetuloa (ohjaajan eteen) sekä tehdä pientä seuraamispätkää. Itsekin lähdin treenaamaan tauon jälkeen hyvällä fiiliksellä.

Vaan kun ei päästy kunnolla edes siihen liikkeestä seisomiseen. Kaikki meni totaallisen pieleen heti ensimmäisestä peruasennosta lähtien. Gitta ampui epämääräisesti takaa kiertäen poikittain eteeni seisomaan ja katsoi sitten tyytyväisenä, että eikö ollut hyvä. Aluksi alkoi melkein naurattamaan, että hei haloo, toi ei ole mikään "sivu". Uusi yritys: hätäinen ampuminen ihan liian eteen ja totaallisen vinoon. Hohhoijaa, kyllä se peruasennon sentään on osannut, vaikkei sitten juuri mitään muuta. Kolmannella kerralla päätin pelata varman päälle. Otin namin vasemapaan käteen, vedin sillä koiran oikealla paikalla, kehuin ja vapautin. Neljännen kerran otin jälleen normaalisti (kädet sivulla, namit taskussa) ja koira unohtui haahuilemaan jonnekin selän taakse. Määrätietoisempi "sivulle" sai Gitan lopulta suunnilleen oikeaan kohtaan.

Seuraaminen oli karmeinta pitkään aikaan, hirveää poikittamista. Autoin taas hieman namilla löytämään oikeaa paikkaa ja palkkasin tiheästi oikeasta kohdasta. Sen enempää seuraamista en viitsinyt hinkata, vaan siirryin seisomisiin. Ensimmäisellä kerralla palkkasin heti, kun Gitta pysähtyi seisomaan. Toisella kerralla en ehtinyt edes antaa "seiso" käskyä, kun huomasin että G oli jo oma-aloitteisesti jäänyt seisomaan. Muutama vauhdikas seuraamispätkä ilman pysähdyksiä ja lopuksi vielä muutama seisominen, jotka menivät kohtalaisesti.

Kaiken kaikkiaan täydellisen pieleen mennyt harjoitus enkä tosiaan ymmärrä mikä oli ongelman nimi. Ei minkäänlaista asennetta ja tarmoa, vain epämääräistä sähläämistä ja totaallista keskittymiskyvyttömyyttä. Nuo perusasento-ongelmat tulivat taas täytenä yllätyksenä, kun mielestäni sain viime keväänä jo kitkettyä pois tuon vinoon ja etenki liian eteen ampumisen. Kai se vanha, syvään juurtunutut tapa on edelleen tuolla koiralla mielessä ja ongelma tulee aina aikaajoin esiin. Periaatteessahan koko peruasento pitäisi kai opettaa uudestaan niin, että koira tulee suoraan sivulle, mutta siinä menisi kyllä ikä ja terveys. En millään jaksaisi opettaa seuraavaa kahta vuotta sivulle tuloa.