Kiirettä on pitänyt, millään ei ole aika riittänyt tokotreenien kirjaamiseen. Siispä yhteenvetoa tältä viikolta:

Gitan kanssa olen kokeillut testin omaisesti avon liikkeitä sekä aloitettu työstämään uusia juttuja (luoksetulon pysäytys & kaukokäskyt). Nyt kun olen vähän selvillä missä mennään niin saan todennäköisesti jonkinasteista treenisuunnitelmaakin tehtyä, siitä myöhemmin.

Jättöliikkeet: Maahanmenossa sietää hyvin, vaikka menen koiran taakse, kierrän sen jne., mutta seisomisessa vaikeampaa. Ei kylläkään käänny ympäri, mutta liikkuuttaa tassuja sentin sinne tänne, yleensä sinne päin missä itse kuljen. Olen tehnyt pelkästään paikallaan seisomista ja vahvistanut paikalla pysymistä, vaikka itse liikun eri puolilla koiraa.

Luoksetulon pysäytys: Tätä ei ole koskaan ikinä tehty missään muodossa, joten tartuin Mujusen tokokirjaan ja aloitin ehdollistamaan "takamagneettia". Eli siis koira perusasennossa sivulla, viedään lihapulla selän taakse ja katsekontaktin kautta vapautetaan syömään. Tavoitteena on, että koira pysyy sivulla, vaikka heitän siitä suoraan vasemmalla kädellä lihapullan taakse. Koska Gitta on niin älyttömän ahne, että se syöksyy henkensä kaupalla kuivahtaneen frolicin kahdeksaosan perään niin arvatenkin tämä lihapullan heitto nenän edestä ei ole ollut mikään helppo juttu ;). Nyt kuitenkin pysyy jo suht hyvin paikallaan eikä ainakaan lähde ilman lupaa.
  Eilen koitin muutaman kerran ihan lyhyellä matkalla pysäytystä ja ongelman nimi oli se, ettei Gitta lähtenyt paikaltaan mihinkään, kun lihapulla odotti selän takana. Kun vihdoin ja viimein sen ottamaan muutaman askeleen ja pysähtymäänkin niin koira kääntyi heti kohti lihapullaa ja seisoi siis takapuoli mua kohti... Lihapulla takamagneettina on ilmeisestikin tässä vaiheessa aivan liian vetävä, joten testasin pysähdystä lelulla. Lelu toimi paljon paremmin. Töytyy koittaa eri juttuja, jotta löytyisi se paras.

Nouto: Viime aikoina ollaan treenattu aika paljon vauhdikasta tuomista, koska G ei muutenkaan ole mikään tykki luoksetuloissa - ei etenkään kapulan kanssa. Samalla tyylillä ollaan tehty kuin vauhtiluoksareitakin eli patukka tai muu lelu lentää oman selkäni taakse, kun G tulee kapulan kanssa reippaasti. Tästä on muodostunut oikein hauska vauhtileikki kapulan ja patukan hakemisen välillä :)
  Nyt kun sitä vauhtia todella löytyy niin hakemisvaiheeseen on tullut törmäilyä kapulan kanssa. G ei yhtään hidasta, vaan yrittää ottaa kapulan vauhdista > törmää siihen > tuodessaan heittää pienen lenkin oikealle tai vasemmalle, kun ei käänny mua kohti kapulaa suuhu ottaessaan. Siispä olen alkanut naksuttelemaan siitä, että G kiertää kapulan ennen kuin ottaa sen suuhun ja pääse näin tuomaan sen mulle ilman törmäilyjä ja kaarroksia. Tämä vaati vielä toistoja. Sivulle tuomista ei ole vielä tehty.

Kaukokäskyt: Tämänkin liikkeen aloitin lukaisemalla Mujusen ohjeita, jotka vaikuttivat sopivan Gitalle hyvin. Aloitamme siis tekniikasta, vaikkakin pieni testailu osoitti, että Gitalla sattuu olemaan luonnostaan oikea tyyli eri asennonvaihtoihin. Siitä huolimatta käydään kaikki vaihdot erikseen läpi aloittaen tietysti näistä avon istu-maahan ja maahan-istu.
  Koska G ei oikeastaan osaa kunnolla istua käskystä eli ei edes ymmärrä kovin hyvin "istu" sanaa niin päätin ottaa kaukokäskyihin oman istukäskyn "sitta". Aloitimme siis vaikeammalla maahan-istu vaihdolla. Houkuttelin Gitan maahan namilla (ilman käskyä) ja ihan koiran vieressä istuen aloitin istumaan nousemisen opettamisen. Nyt olen noussut seisomaan koiran eteen ja tällä hetkellä sujuu ainakin todella hyvin, sillä Gitta oikein hypähtää istumaan (takamus ei kuitenkaan nouse). Seuraavaksi pitäisi ottaa takamagneettia käyttöön sekä pikku hiljaa välimatkaa.

Paikalla makaaminen: Pari kertaa olen pihalla testannut miten Gitta reagoi, kun menen piiloon. Erkkerin ikkunasta olen nähnyt koiran hyvin, mutta koira ei näe minua. 3-45 sekunnin piilossa olo ajoilla G ei ole reagoinut mitenkään, vaan ollut todella levollinen, mutta kuitenkin tarkkaavainen. Rakennetaan tätäkin mielummin hitaasti (=piilossa olo aika pitenee pikku hiljaa) ja varmasti, sillä vielä n. vuosi sitten Gitan paikallaolo oli todella rauhaton, vaikka olinkin näkyvissä. En halua pilata sitä, koska sen eteen on tehty töitä ja se on nyt todella hyvä.

Hyppy: Käsimerkillä vahvistettuna istuu hyvin hypyn taakse, mutta vaatii silti vahvistusta ja varmuutta. Takaisin hypyssä ja sivulle tulossa ei mitään ongelmaa.

Seuraamista en ole tehnyt ollenkaan. Käännökset ovat vähän väljiä, mutta en viitsi ruveta niitä vielä viilaamaan, vaan keskitytään enemmän näihin uusiin juttuihin.

Ja siis treenisuunnitelmaa on tulossa (itseäni varten) eikä tosiaan ole tarkoitus jatkaa tällä "testityylillä" treenaamista :)